19 juli, 2022

Uppåt och nedåt bland svenska fåglar

Den svenska fågelfaunan är föränderlig – och så har det varit under hela den tid vi kan överblicka. I mångt och mycket beror detta på att vi människor påverkar och förändrar vår natur. Eftersom fåglar kan flyga, kan de också både snabbt etablera sig i områden som förändras till deras fördel och lika snabbt överge andra om miljön inte längre fyller deras krav.

Vissa arter blir allt mer trängda av skogsbruk och jordbruk, medan andra kan dra nytta av förändringarna. Ett exempel på det sistnämnda är gässen som gynnats starkt av det europeiska jordbrukets utveckling. Samtidigt går det illa för storspovar, tofsvipor och andra fåglar som vi förknippar med jordbrukslandskapet.

Nu är vi dessutom mitt uppe i en klimatförändring, där vi än så länge bara kan ana oss till följderna. Men även i detta sammanhang finns det arter som gynnas medan andra missgynnas. Den sydliga gransångaren har på kort tid lagt hela Götaland under sina vingar, samtidigt som vi ser tendenser till att lövsångaren börjar sky varma lägen.

3/9

lör

Övrig information

Presenteras av Anders Wirdheim.

Preliminärt program, kan komma att ändras

13.00

föreläsningstältet

Dela
sv_SESwedish