Fågelskådning

Fågelskådningen är på frammarsch. I Sverige växer intresset för fåglar, och på senare år har fågelskådning varit den fritidssyssla utomhus som vuxit snabbast i USA. Så vi är inte ensamma om att gilla fåglar. 

Idag är drygt 25 000 svenskar med i ornitologiska föreningar – på nationell eller regional nivå eller i en lokal fågelklubb. Och antalet medlemmar växer som sagt. 

 

Fågelskådning kan vara så mycket. För många kan närstudier av rovfåglar över Falsterbonäset vara den optimala naturupplevelsen. Andra beger sig till avlägsna öar i skärgården för att söka felflugna sibiriska sällsyntheter i buskagen. Några kompletterar turistandet under semestern till sydliga breddgrader med några dagars tittande på färgglada, exotiska fåglar. Många nöjer sig med att glädjas åt livet runt fågelbordet under vintern eller vid holken på sommaren.

 

Fågelskådning handlar helt enkelt om att titta på fåglar, fascineras och njuta av dessa fantastiska, bevingade varelser. I förlängningen handlar det också om att genom ett fördjupat engagemang bidra till att bevara ett rikt fågelliv och en frisk livsmiljö för oss alla.