4 juli, 2024

Hur kommer genomforskning påverka våra bedömningar av hybrider – en framtidsspaning

Det har varit mycket diskussioner kring hybrider bland svenska fågelskådare de senaste åren och kunskapen flyttas ständigt framåt. Martin Irestedt, docent och forskare på Naturhistoriska riksmuseet, redogör i den här föreläsningen för de senaste rönen kring hybridisering i fågelfaunan, samt hur denna nyvunna kunskap medför svårigheter i att klassificera individer som antingen rena eller hybrider.

Björn Malmhagen berättar om hur raritetskommittén idag arbetar med beslut kring publicering samt vilka policys och guidelines som ligger till grund för kommitténs beslut. Avslutningsvis spanar föreläsarna in i framtiden och diskuterar hur nyvunnen kunskap både kan förändra nuvarande taxonomi samt hur vi ser på hybrider och publicering.

31/8

lör

Övrig information

Martin är forskare på Naturhistoriska riksmuseet där han leder en forskargrupp som studerar släktskap, artbildningsprocesser och hybridisering hos fåglar. De studerar framför allt artkomplex som förekommer i tropiska regioner som Nya Guinea. Fågelgenomen har därför ofta tagits fram från fåglar som är mer än 100 år gamla bevarade i naturhistoriska samlingar.

Björn Malmhagen är ordförande i Svenska Raritetskommittén.

16:00

föreläsningstältet

Dela
sv_SESwedish