Program Falsterbo Bird Show 2018


Öppettider på mässområdet


Tisdag – torsdag 28–30 augusti

Kl 10 – 14:  Naturpedagogiskt program för förhandsanmälda förskolebarn och skolelever

Fredag 31 augusti

Kl 12 – 18:  Utställningar, föredrag och aktiviteter


Lördag 1 september

Kl 10 – 18:  Utställningar, föredrag och aktiviteter
Kl 18:30 – 24:  Kvällsaktiviteter med underhållning. Middagsbuffé serveras från 18:30. Förhandsanmälan till middagen ska göras till restaurang@falsterbobirdshow.com senast tisdag 28/8. Kostnad 245:-/person (exklusive dryck). OBS! Begränsat antal platser! Anmälan är bindande. Meny för kvällen kommer inom kort. 

Söndag 2 september

Kl 10 – 16:  Utställningar, föredrag och aktiviteter

Program och aktiviteter 


Detta program gäller de aktiviteter som är tidsbestämda under Falsterbo Bird Show. Givetvis händer annat löpande runt omkring i området. Läs och kolla vad som passar dig bäst. Här finns allt från unika föredrag, ja snudd på världsunika, till vandringar riktade till såväl den nyfikne som flanören. Ta chansen att ge dig ut i naturen och upptäcka och lära om den biologiska mångfalden. 
 
Denna programinformation är mer fyllig än den som trycks och lämnas till dig vid ingångskassan. Den kan tryckas ut men spara den hellre i din mobil eller läsplatta så spar vi miljön lite!
Program

Fredag 31 augusti


12:00 Falsterbo Bird Show öppnar portarna!
 
13:30 Falsterbo Bird Show 2018 invigs.
 
14:00 AviFauna – SOF-BirdLifes Sveriges reseverksamhet.
Göran Pettersson berättar om BirdLife Sveriges reseverksamhet som vuxit från ett par fågelskådarresor om året till en fullfjädrad resebyrå för den som vill resa som ekoturist till världens alla hörn. Numera är programmet breddat och har specialresor inriktade på foto, botanik, entomologi, specifika ”tjejresor” och natur/kultur utöver de traditionella fågelresorna.

14:30 Ringmärkningsförevisning
 
14:30 Birdwatching in Valencia region.
Numera är det oftast enkelt att ta sig Spanien.
Yanina Maggiotto arbetar för turistmyndigheten i Valencia och hon berättar om vad man kan förvänta sig i form av natur, kultur, mat och gästfrihet i det spännande området. På engelska/In English.

15:10 Mellan sjöarna – strövtåg i sydskånsk natur.
Jarl von Schéele är fotograf och har precis givit ut en fotobok om skånsk natur. Jarl är medlem av Naturfotograferna så räkna med spännande bilder.

15:30 Fågelbingo
 
16:00 Rovdjursskådning i Finland.
Jan-Åke Hillarp är en mycket uppskattad och kunnig före- dragshållare boende i Skanör och hans föredrag är numera en tradition under FBS.
Nu får vi höra om ”rovdjursskådning” i Finland, något som i stort sett är omöjligt i Sverige men möjligt i Finland.
 
21:00 Fladdermuslyssning under rutinerad ledning av Cecilia Wide.
Det kommer att finnas möjlighet att prova på fladdermusdetektorer och få goda råd av Cecilia.

Liveskådning, barnaktiviteter och livemålning hela eftermiddagen!


Lördag 1 september

 
8:00–12:00 ”Fågelskådning i lagom tempo” (vid Falsterbo fyr).
Guidning med P-G Bentz från Falsterbo Fågelstation. Kom och gå när det passar!
 
10:15 Snöleopard och hällristningar - en höstresa i västra Mongoliet.
HG Karlsson, reseledare för AviFauna, berättar om en av Avifaunas resor till ett ”omöjligt” och exotiskt resmål.
 
10:30 Fågelskådning, vandring i omgivningarna under ledning av nätverket Rapphönan
 
11:00 Blomstervandring under ledning av Lunds Botaniska Förening
 
11:00 Ringmärkningsförevisning, Falsterbo fågelstation
 
11:00 Fåglar i västra Pyreneerna.
Gorka Gorospe är guide och fågelforskare i huvudsak verksam i norra Spanien. Vi får höra om fåglar och natur i områden som kanske inte besöks så ofta av naturintresserade Spanienresenärer, en liten vit fläck på kartan. På engelska/In English.
 
12:00 Fågelbingo
 
12:00 Örnar och storfalkar i norra Sverige -trender, hot och framtid.Berth-Ove Lindström berättar till bilder om falkar och örnar i Norrbotten samt om arbetet med att inventera jaktfalkar, pilgrimsfalkar, havsörnar och kungsörnar. Bilder från yttersta öarna i kustlandet ända upp till Treriksröset i norr utlovas. Det är en fjärdedel av Sverige som inventeras!
 
12:40 New Moon on the Wane - The Curse of the Curlews.
Rick Simpson startade fågelskydds organisationen Wader Quest 2012 för att uppmärksamma minskningen bland vadarna i världen. Wader Quest samlar in pengar till organisationer som arbetar med att säker
ställa vadarnas överlevnad. Årets föredrag handlar om våra spovar. Det verkar vila en förbannelse över dem Två arter är utrotade under de senaste 100 åren och fler kan stå på tur. På engelska/In English.
 
13:00 Fjärilsvandring med Lars Pettersson, ansvarig för svensk dagfjärilsövervakning.
 
13:30 Fågelbingo
 
13:30 När Måkläppen fortfarande var en ö – film.
Detta är ett unikt tillfälle att se dokumentär filmaren Mikael Kristerssons första film. Mikael är välkänd och filmen, som är från 1972, är givetvis ett mycket intressant historiskt dokument.
14:00 Blomstervandring under ledning av Lunds Botaniska Förening
 
14:30 Ringmärkningsförevisning, Falsterbo fågelstation
 
14:30 Faunakriminalitet.
Lars Magnusson är åklagare i miljö- och faunakriminalitetsmål. Vi får höra lite om hans arbete. Under senare år har exempelvis äggsamlarhärvor nystats upp.
 
15:00 Fågelskådning, vandring i omgivningarna under ledning av nätverket Rapphönan
 
15:15 Fågelatlas i Nigeria.
Ulf Ottosson leder det samarbete som svenska fågelforskare har med universitet i Nigeria. Han berättar här om ett unikt afrikanskt projekt , att göra en nigeriansk fågelatlas enligt den modell vi exempelvis gjort i Sverige.
 
15:45–17:00 Svarta rödstjärtar, rödstjärtar.
Magnus Hellström från Ottenby fågelstation presenterar rön, tankar och funderingar kring den spännande svarta rödstjärten. Utöver den rena estetiken i hanarnas vackra färgsättning så har arten också en udda dräkt-
utveckling som förklarar mycket av den variation vi ser hos fåglarna! Som grädde på moset finns också östliga former av arten som sällsynt dyker upp i Västeuropa under senhöstarna. Hur känner man igen en sådan, och hur törs man påstå att det inte är en hybrid mellan svart X vanlig rödstjärt? Och med ett så stort utbredningsområde i Asien, hur kommer det sig att inte fler östliga individer hittas!?

18:00 Mingel, pub
 
18:30 Middag i restaurangen. Förbokas senast 28/8 till restaurang@falsterbobirdshow.com, I mån av plats kan bokning göras i resturangen.
 
19:00-21:30 Quizz – tävling.
Under ledning av Henrik Waldenström med sidekick testas vi i natur- kunskap under uppsluppna former! Henrik ser till att det inte blir några döda stunder!

Söndag 2 september
 

8:00–12:00 ”Fågelskådning i lagom tempo” (vid Falsterbo fyr). 
Guidning med P-G Bentz från Falsterbo Fågelstation. Kom och gå när det passar!
morgontid.
Morgonvandring på Måkläppen med Jan-Åke Hillarp. Klädsel anpassas till väderleken.
Kikare eller tub gör upplevelserna rikare. Matsäck kan med fördel avnjutas ute på Måkläppen. Förhandsanmälan i Måkläppsföreningens monter eftersom vandringar på Måkläppen normalt är förbehållet medlemmar i Måkläppsföreningen vid denna tidpunkt på året. OBS! Obligatorisk föranmälan.
 
10:15 BirdLife Sveriges nya fågelskyddsprogram. Eva Mattsson, BirdLife Sverige, redogör för de fågelskyddsfrågor som föreningen kommer att prioritera under de närmaste åren.
BirdLife Sveriges arbete knyts givetvis till internationellt fågelskydd via BirdLife. Missa inte detta tillfälle till frågor och reflektioner!
 
10:30 Fågelskådning, vandring i omgivningarna under ledning av nätverket Rapphönan
 
11:00 Blomstervandring under ledning av Lunds Botaniska Förening 
 
11:00 Ringmärkningsförevisning
 
11:00 Ny era för fågelskyddet i Europa.
Richard Ottvall berättar om ett nytt EU-initiativ till skydd av hotade fågelarter där han själv är involverad via BirdLife Sverige.
 
11:25 Den svenska Norrlandsskogen.
Från tonåren har Berth-Ove Lindström färdats över 45 år i Norrbottens skogsland från kustlandets ugglemarker till de nordligaste fjällskogarna i Kiruna. Berth-ove funderar över vad som har hänt och hur skogslandet har förändrats av det moderna skogsbruket i Norrbottens skogar. Det finns nästan 400 naturreservat i länet men är det tillräckligt skyddad skogsareal i Norrbotten?

12:00 Fågelbingo
 
12:10 På vingar genom konsthistorien. 
Konsthistorien är full av fascinerande fåglar. Karolina Nilsson, bildpedagog från konsthallen på Falsterbo Strandbad, presenterar ett personligt urval. Var beredd med krysslistan.
 
13:00 Utdelning av utmärkelser.
Årets fågelskådare, Årets Silvertärna och Gustaf Rudebeckstipendiet
 
13:30 Fågelbingo
 
13:30 Fågelskådning, vandring i omgivningarna under ledning av nätverket Rapphönan
 
13:45-15:15 Special: Nya tekniken – ”giftiga” verktyg för fågelforskningen, tre föredrag om hur ny teknik för flyttfågelforskningen framåt med jättekliv!
 
13:45 Hur beter sig småfåglar som flyttar till Afrika.
Hur lång tid tar det egentligen för en sångfågel att flyga till Afrika? Hur mycket behöver de vila under tiden? Hur schemalägger sin flytt och hur beter de sig när de flyger över barriärer som öknar och hav? Hur högt flyger de egentligen? Sissel Sjöberg, beteendeekolog och postdoc vid Zoologiska museet i Köpenhamn, berättar här om sitt forskningsfält.
 
14:00 Fjärilsvandring med Lars Pettersson, ansvarig för svensk dagfjärilsövervakning
 
14:30 Ringmärkningsförevisning
 
14:30 Using next-generation DNA sequencing to study malaria in birds. Birds around the world are infected with malaria parasites. These common parasites can reduce bird survival and make it harder for birds to raise their young. Avian malaria parasites can be identified by sequencing DNA extracted from bird blood. However, only with the application of modern, next-generation DNA sequencing have we been able to fully
examine avian malaria genomes to better understand their evolution. Vincenzo A. Ellis is a postdoctoral researcher at Lund University using next-generation sequencing to understand how avian malaria parasites have evolved and what causes some parasites to infect many bird species and others to infect only one. Speech in english.
15:00 Mindre strandpipare.
Anders Hedenström är professor vid Lunds universitet. Han forskar på olika sätt med teknikens hjälp på fåglars flyttning och deras förutsättningar. Här får vi höra lite preliminära resultat från mindre strandpiparen som försetts med ljuslogga.
 
15:15 Några indiska nationalparker.
Jan-Åke Hillarp berättar om besök i indiska nationalparker. Trots att det bor många människor i Indien finns det fortfarande oexploaterad natur som refuger för djur och fåglar. Räkna med fina bilder, kanske på tiger! 
 
16:00 Falsterbo Bird Show 2018 avslutas. 
 
Liveskådning, barnaktiviteter och livemålning hela dagen.Barnaktiviteter


I barntältet finns utställning om och inspiration till naturpedagogiskt arbete riktad till lärare, föräldrar och andra som umgås med barn.
Samtliga barnaktiviteter utgår från barntältet om inte annat anges.
 

Fredag 31 augusti


Löpande aktiviteter för alla kl. 12.00–18.00
Kom och se småkryp i förstoring.
Kikarskola – lär dig använda kikare.
Testa dina fågelläteskunskaper – lyssna och artbestäm.
Kreativt pyssel
Naturtipspromenad med fina priser.
 
Tidsbestämda aktiviteter:
Kl. 12.00–13.00 Håvning i havet, naturum finns på plats nere vid vattnet (följ de blå pilarna från barntältet)
Kl. 14.00–15.00 Småkryp i skogen med naturum.
Kl.14.30 Ringmärkningsförevisning
 

Lördag 1 september
 

Löpande aktiviteter kl. 10.00–18.00
Kom och se småkryp i förstoring.
Kikarskola – lär dig använda kikare.
Testa dina fågelläteskunskaper – lyssna och artbestäm.
Kreativt pyssel
Naturtipspromenad med fina priser.
 
Tidsbestämda aktiviteter:
Kl. 12.00–13.00 Håvning i havet, naturum finns på plats nere vid vattnet (följ de blå pilarna från barntältet)
Kl. 12.00–13.00 Måla med Gabriella Redebo, kom till monter nr 44 i expo-tältet där kan du teckna en fågel eller färglägga en av Gabriellas skisser.
Kl. 14.00–15.00 Småkryp i skogen med naturum.
Kl.14.30 Ringmärkningsförevisning
 

Söndag 2 september
 

Löpande aktiviteter kl. 10.00–16.00
Kom och se småkryp i förstoring.
Kikarskola – lär dig använda kikare.
Testa dina fågelläteskunskaper – lyssna och artbestäm.
Kreativt pyssel
Naturtipspromenad med fina priser.
 
Tidsbestämda aktiviteter:
Kl. 12.00–13.00 Håvning i havet, naturum finns på plats nere vid vattnet (följ de blå pilarna från barntältet)
Kl. 12.00–13.00 Måla med Gabriella Redebo, kom till monter nr 44 i expo-tältet där kan du teckna en fågel eller färglägga en av Gabriellas skisser.
Kl. 14.00–15.00 Småkryp i skogen med naturum.
Kl.14.30 Ringmärkningsförevisning
 

Lördag och söndag

Gör ett besök på naturum Falsterbo. Där ges en daglig visning av utställningen klockan 11.30. Pysselhörna för barn och en liten läshörna att koppla av i erbjuds också. Torvald Persson ställer ut träsnidade fåglar
och andra djur.

Med reservation för ändringar.

Program för nedladdning
 
Program